20/11/2015

Heel wat transportbedrijven zoeken naar manieren om de operationele kosten te drukken. Maar misschien is er één aspect die ze over het hoofd zien: het inkomend transportmanagement.

WereldtransportDoor te automatiseren en meer controle te hebben over inkomend transport, kunnen veel kosten worden bespaard. Bedrijven kunnen hierdoor wel tientallen miljoenen euro’s per jaar winnen, rekende een website voor logistiek uit. Maar hoe?

Bij die vraag komt het woord efficiëntie naar boven. De ontvangst- en productieprocessen kunnen bijvoorbeeld verbeterd worden. Of je kan er voor zorgen dat er minder leveringen binnenkomen met halfvolle vrachtwagens. Ook transparantie, waarbij de zichtbaarheid van bestelling tot betaling te zien is, is belangrijk. Maar hiervoor heb je natuurlijk een implementatie nodig van transportmanagementprogramma’s.

Zorgen over transport lijken bij de meeste bedrijven echter laag op de lijst van IT-prioriteiten te staan. En er wordt vanuit gegaan dat dit allemaal moeilijk en kostbaar is. Maar niks is minder waar.

Sneller en makkelijker via cloud

Nieuwe cloud en Software-As-A-Service (SaaS)* systemen hebben er namelijk voor gezorgd dat transportprogramma’s veel sneller en makkelijker te implementeren zijn. Cloud-gebaseerde oplossingen die momenteel verkrijgbaar zijn, maken het voor transporteurs mogelijk om beter te communiceren met klanten, personeel en leveranciers. Ze overbruggen de interne kloof tussen inkoop, transport en supply chain management en automatiseren de datastroom. En ze zorgen voor doorlopend inzicht in de status van de bestelling en verzending

Cloud-gebaseerde systemen bieden een veel sterkere business case voor inkomend transportmanagement, waarbij het rendement op de investering hoger en sneller is. De investering vooraf is minimaal en de voordelen hebben onmiddellijk een positief effect op de kernactiviteiten. Goed omgaan met inkomend transportmanagement zorgt dus voor een vermindering van de inventaris, een toename van de omloopsnelheid van de voorraad en lagere productiekosten.

*Bekijk HIER ons geanimeerd filmpje over wat SAAS precies inhoudt.

Jan de Jong